انواع آسانسور

با پیشرفت فناوری و توسعه‌ی صنعت ساختمان سازی، انواع مختلفی از آسانسورها به وجود آمده‌اند که هر کدام با ویژگی‌ها و کاربری‌های متفاوت، پاسخگوی نیازهای مختلف می‌باشند. به طور کلی آسانسورها به دو نوع هیدرولیک و کششی تقسیم می‌شوند. آسانسورهای هیدرولیک با نیروی جک هیدرولیک و فشار روغن کابین را جابجا می‌کنند و در آسانسور کششی از نیروی موتور، سیم بکسل و وزنه تعادل برای جابجایی کابین استفاده می‌شود. اما هر کدام از این دو نوع آسانسور با توجه به کاربری ساختمان به شکل‌های مختلفی طراحی و اجرا می‌شوند که در این مطلب به آنها می‌پردازیم و آنها را بررسی می‌کنیم.

بنابراین اگر برای ساختمان خود به دنبال آسانسور مناسب می‌گردید و با انواع آسانسور آشنایی ندارید این مطلب را از دست ندهید و تا انتها با پارس تک آسانرو همراه باشید. 

بنر مقاله انواع آسانسور

انواع آسانسور ها کدامند؟

برای معرفی انواع آسانسور باید در نظر داشته باشید که آنها به دو دسته‌ی کلی تقسیم می‌شوند: آسانسور هیدرولیک و کششی. اما انتخاب آسانسور مناسب به همین جا ختم نمی‌شود چون همین دو نوع آسانسور با توجه به شرایط ساختمان و نیازهای کارفرما به روش‌های مختلفی طراحی و نصب می‌شوند و از قطعات مختلفی استفاده می‌کنند. در این بخش به طور کامل به این موضوع می‌پردازیم. 

انواع آسانسور

روش‌های اجرای آسانسور کششی

روش‌های اجرای آسانسور هیدرولیک

گیربکس

گیرلس

MR

MRL

وزنه از بغل

وزنه از پشت

یک به یک 

دو به یک

آسانسور هیدرولیک جک مستقیم از زیر (Direct) یک به یک 

جک مستقیم از کنار (Direct side) یک به یک 

جک غیر مستقیم از کنار (Indirect side) 

جک دوبل مستقیم از کنار (Double direct side) یک به دو 

جک دوبل غیر مستقیم از کنار (Double indirect side)

انواع آسانسور کششی

همانطور که مشاهده می‌کنید ما در این مقاله انواع آسانسورها را بر اساس نوع اجرای آسانسور تقسیم بندی کردیم و انواع روش‌های اجرای آسانسور کششی برای شما در جدول ارائه شده‌اند که با توجه به نوع اجرا قیمت آسانسور کششی متفاوت است. در ادامه در مورد هریک از این موارد بیشتر توضیح می‌دهیم. 

  • آسانسور گیربکس دار

آسانسور کششی گیربکس دار از قدیم جزو رایج‌ترین انواع آسانسور بوده است و در آن از یک گیربکس برای تطبیق سرعت و قدرت موتور استفاده می‌شود. موتور، انرژی لازم برای حرکت کابین را تامین می‌کند و گیربکس با تنظیم سرعت و گشتاور، این انرژی را به گونه‌ای به سیم بکس انتقال می‌دهد که کابین با سرعت مناسب بین طبقات جابجا شود. در این نوع آسانسور، کابین و وزنه آسانسور به دو سر سیم بکس متصل هستند و در خلاف جهت یکدیگر حرکت می‌کنند. 

به طور خلاصه می‌توان گفت که در آسانسور گیربکس دار، موتور نیروی لازم برای جابجایی را تولید و گیربکس سرعت این جابجایی را مشخص می‌کند.

مزایای آسانسور گیربکسی:

  • قیمت مناسب نسبت به آسانسور گیرلس
  • مقاومت بالا و قابلیت اجرا در انواع مکان‌های مسکونی، صنعتی، تجاری و …
  • طراحی ساده
  • سادگی تابلو فرمان و سیستم کنترل
  • سرویس و نگهداری آسان
  • آسانسور گیرلس 

آسانسور گیرلس، یکی از آسانسورهای مدرن است که موتور آن بدون گیربکس کار می‌کند. در این سیستم، فلکه کششی مستقیماً به موتور متصل است و سرعت آن توسط درایو کنترل سرعت یا اینورتر به طور دقیق تنظیم می‌شود. موتور گیرلس از نوع آهنربای دائم است که راندمان کاری بسیار بالایی دارد و می‌تواند تا 90 درصد انرژی الکتریکی را به حرکت تبدیل کند، در حالی که راندمان موتورهای گیربکس دار تنها حدود 50 درصد است.

حذف گیربکس و قطعات آن در آسانسور گیرلس، علاوه بر اینکه باعث افزایش راندمان می‌شود، باعث می‌شود که کابین به شکل نرم‌تر و بی‌صداتر حرکت ‌کند و تجربه‌ی کاربری استفاده از آن را در مقایسه با آسانسورهای گیربکس سنتی، بهتر است. 

مزایای آسانسور گیرلس:

  • راندمان بالا
  • استهلاک کم
  • صدا و لرزش کم کابین
  • سهولت در نصب آسانسور
  • مناسب برای ساختمان‌های با ترافیک بالا
  • نیاز به فضای کمتر

….:::: حتما مطالعه کنید : تفاوت آسانسور گیربکس و گیرلس ::::….

  • آسانسور MR

آسانسورها از نظر نیاز به فضای جداگانه برای موتورخانه دو نوع هستند که یکی از آنها آسانسور MR است. در اجرای این نوع آسانسور برای قرار دادن موتور و سایر تجهیزات، باید فضایی جداگانه و در بالای ساختمان تعبیه شود. این فضا باید طبق استانداردها و قوانین طراحی و ساخته شود. موتورخانه آسانسور باید به گونه‌ای ساخته شود که همه‌ی تجهیزات لازم مانند موتور، تابلو فرمان و … به راحتی در آن قرار گیرند و دسترسی به آنها آسان باشد. همچنین باید نور و تهویه‌ی مناسب برای آن در نظر گرفت. هم آسانسورهای گیرلس و هم گیربکس را می‌توان به شکل MR اجرا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قوانین و استانداردهای موتورخانه می‌توانید مطلب « موتورخانه آسانسور » را مطالعه بفرمایید. 

  • آسانسور MRL 

آسانسور MRL یا بدون موتورخانه (Machine RoomLess)، نوعی آسانسور مدرن است که برخلاف آسانسور MR، نیازی به فضای مجزا برای موتورخانه ندارد و موتور و سایر تجهیزات معمولا در فضایی در بالای چاه آسانسور یا در طبقات بالایی نصب می‌شوند. برای آسانسور بدون موتورخانه از موتور گیرلس استفاده می‌شود. 

آسانسور MRL برای ساختمان‌های قدیمی که جایی برای آسانسور در آنها در نظر گرفته نشده، گزینه‌ای ایده‌آل است. البته باید توجه داشت از آنجایی که این نوع آسانسور موتورخانه‌ای برای قرار دادن تجهیزات ندارد، طراحی آن بسیار مهم است و باید با دقت زیادی انجام شود تا امکان دسترسی به قطعات وجود داشته باشد. 

برای آشنایی کامل با این نوع آسانسور می‌توانید مطلب « آسانسور بدون موتورخانه » را مطالعه بفرمایید.

  • آسانسور کششی وزنه از بغل

یکی از مهم‌ترین نکات در اجرای آسانسور کششی نحوه‌ی جای‌گذاری ریل‌ها برای حرکت کابین و وزنه تعادل است. این موضوع به نقشه‌ی ساختمان و چاه آسانسور بستگی دارد. یکی از روش‌های قرارگیری وزنه، در کنار کابین است. برای اجرای ریل‌ها به این شکل نیاز است که عرض چاه بیشتر باشد. 

  • آسانسور کششی وزنه از پشت

یکی دیگر از روش‌های اجرای ریل به شکلی است که وزنه تعادل در پشت کابین قرار می‌گیرد. در این شرایط به جای عرض چاه، عمق چاه اهمیت دارد. یعنی باید فضای کافی در پشت کابین برای قرارگیری وزنه تعادل وجود داشته باشد.  

  • سیستم تعلیق یک به یک

در سیستم تعلیق یک به یک، کابین آسانسور و قاب وزنه تعادل به طور مستقیم به دو انتهای یک سیم بکسل واحد متصل می‌شوند. حرکت کابین و قاب وزنه تعادل به‌طور همزمان و با سرعت برابر، اما در جهت مخالف یکدیگر انجام می‌شود. به این ترتیب، وزنه تعادل، فشار کابین و سرنشینان آن را تا حد زیادی خنثی می‌کند. در این نوع سیستم تعلیق، سرعت کابین بالاتر است. 

  • سیستم تعلیق دو به یک

در سیستم تعلیق دو به یک، سیم بکسل ها پس از عبور از موتور و فلکه های هرزگرد به نقطه ثابتی در موتورخانه متصل می شوند. در این روش سرعت حرکت کابین نصف می‌شود ولی در عوض ظرفیت جابجایی تا دو برابر افزایش می‌یابد. یعنی با موتورهایی با توان کمتر می‌توان بارهای سنگین‌تر را جابجا کرد. به همین دلیل این نوع سیستم تعلیق برای آسانسور باربری گزینه‌ای ایده‌آل محسوب می‌شوند. برای این نوع سیستم تعلیق هم می‌توان از موتور گیرلس استفاده کرد و هم موتور گیربکس. 

لازم به ذکر است که سیستم تعلیق آسانسورها را می‌توان به شکل‌های سه به یک و چهار به یک هم اجرا کرد که خیلی مرسوم نیست. و بیشتر آسانسورهایی که نصب و راه اندازی می‌شوند از همان دو روشی که توضیح دادیم استفاده می‌کنند.

انواع آسانسور هیدرولیک

پس از آشنایی با انواع روش‌های اجرای آسانسور کششی، اکنون به آسانسور هیدرولیک می‌پردازیم و می‌بینیم که انواع مختلف آن کدامند. 

  • آسانسور هیدرولیک جک مستقیم از زیر (Direct) یک به یک 

آسانسور هیدرولیک با یک جک در زیر مستقیم، یکی از محبوب ترین انواع آسانسور هیدرولیک است که برای ساختمان های کم ارتفاع و ظرفیتهای کمتر طراحی می‌شود. در این نوع آسانسور، جک هیدرولیک به طور مستقیم زیر کابین قرار می گیرد و با افزایش فشار روغن در جک، کابین به آرامی و بدون لرزش به سمت بالا حرکت می کند. سادگی و سهولت نصب، عدم وجود آلودگی صوتی و تکان اضافه و اشغال فضای کم در چاه، از مزایای این نوع آسانسور محسوب می شوند.

  • جک مستقیم از کنار (Direct side) یک به یک 

آسانسور هیدرولیک با یک جک در کنار مستقیم، برای ساختمان‌هایی با فضای محدود در چاهک طراحی شده است. به این ترتیب که جک به جای اینکه در زیر کابین قرار گیرد، در کنار آن نصب می‌شود و به همان ترتیب با افزایش فشار روغن، کابین را به سمت بالا هدایت می کند. این نوع آسانسور برای سکوهای باربری گزینه‌ی مناسبی محسوب می‌شوند.

  • جک غیر مستقیم از کنار (Indirect side) 

آسانسور هیدرولیک با یک جک در کنار غیرمستقیم، راه حلی مناسب برای ساختمان های با ارتفاع نسبتا بالاست. در این نوع آسانسور، جک هیدرولیک به طور غیرمستقیم و از طریق سیستم کششی به کابین متصل می شود و همین موضوع باعث می‌شود این نوع آسانسور برای حمل بارهای سنگین‌تر مناسب باشد. به طور کلی سیستم کششی کمک می‌کند که آسانسور نیروی بیشتری را تحمل کرده و ظرفیت جابجایی بیشتری داشته باشد. 

  • جک دوبل مستقیم از کنار (Double direct side) یک به دو 

این نوع آسانسور هیدرولیک از یک جک اضافه برای جابجایی کابین کمک می‌گیرد. این جک‌ها به طور همزمان عمل می‌کنند و باعث می‌شوند که کابین با ثبات بیشتر و متعادل‌تر حرکت ‌کند. به همین دلیل آسانسور دو جک در کنار مستقیم برای جابجایی بارهای سنگنین مناسب است.

  • جک دوبل غیر مستقیم از کنار (Double indirect side)

می‌توان گفت آسانسور هیدرولیک با دو جک در کنار غیرمستقیم، یکی از مقاوم‌ترین انواع آسانسور است، چون هم از جک اضافه کمک می‌گیرد و هم نیروی کششی. به همین دلیل این نوع آسانسور را می‌توان در ظرفیت‌های بالا و برای ساختمان‌های مرتفع نصب و راه اندازی کرد. در این نوع آسانسور، دو جک هیدرولیک به طور غیرمستقیم (معمولا از طریق سیم بکسل) به کابین متصل می شوند و با افزایش فشار روغن، کابین را به آرامی و با پایداری بالا به حرکت در می آورند. 

به طور کلی می‌توان گفت برای ظرفیت‌های تا ۱۳ نفر یا حدود ۱۰۰۰ کیلو می‌توان از آسانسور جک از کنار مستقیم یا غیر مستقیم استفاده کرد ولی برای ظرفیت‌های بیشتر از این میزان بهتر است که از آسانسورهایی با جک دوبل استفاده شود. عموما ترجیح بر این است که از سیستم‌های مستقیم استفاده شود و معمولا زمانی که محدودیت‌هایی وجود داشته باشد از جک غیر مستقیم استفاده می‌شود. مانند محدودیت در اورهد و ارتفاع. مثلا اگر قصد نصب یک جک ۱۰ تا ۱۲ متری داشته باشید، هم حمل و نقل و هم نصب آن کار سختی است. به همین دلیل شرکت ها در طراحی آسانسور از روش‌های غیر مستقیم استفاده می‌کند. ذکر این نکته لازم است که در روش غیر مستقیم طول جک نصف می‌شود. بنابراین حتما در زمان خرید آسانسور هیدرولیکی این نکات را در نظر داشته باشید.

….:::: حتما مطالعه کنید : تفاوت آسانسور هیدرولیک و کششی ::::….

مشاوره انتخاب آسانسور

انتخاب آسانسور مناسب برای هر ساختمان، چه مسکونی و چه تجاری موضوعی بسیار مهم و حساس است و عوامل متعددی در این انتخاب دخیل هستند که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند تا آسانسوری متناسب با نیازها و شرایط هر ساختمان انتخاب شود. به همین دلیل انتخاب یک شرکت معتبر و باتجربه برای ارائه مشاوره و خدمات مربوط به آسانسور، اهمیت زیادی دارد. شرکت‌های معتبر با بررسی دقیق نیازها و شرایط هر پروژه، می‌توانند بهترین نوع آسانسور را به مشتریان خود پیشنهاد دهند.

اگر به دنبال انتخاب بهترین آسانسور برای ساختمان خود هستید، شرکت پارس تک آسانرو با سابقه‌ای درخشان در زمینه مشاوره، طراحی، نصب، سرویس و نگهداری آسانسور، می‌تواند همراهی قابل اعتماد برای شما در این مسیر باشد. ما با بهره‌ گیری از تیمی مجرب و متخصص، از به‌روزترین تکنولوژی‌ها و تجهیزات در صنعت آسانسور استفاده می‌کنیم و با خدمات مشاوره آسانسور شما را با انتخاب‌هایی که دارید آشنا می‌کنیم.

جمع‌بندی

همانطور که در این مطلب خواندید آسانسورها به دو نوع کششی و هیدرولیک دسته بندی می‌شوند. ولی هریک از این دو نوع با توجه به شرایط و نیازهای ساختمان به روش‌های گوناگونی اجرا می‌شوند. با آشنایی با این موارد، شما ویژگی‌های آنها را شناخته و می‌توانید انتخاب بهتری داشته باشید.  در این راه پارس تک آسانرو با بیش از بیست سال سابقه آماده است تا شما را راهنمایی کرده و انواع خدمات مربوط به آسانسور را به شما ارائه کند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!